Vinter-OS genom tiderna

De olympiska vinterspelen, som vanligtvis benämns som vinter-OS, är ett global idrottsevenemang för vintersporter. Vart fjärde år är det dags för världens länder att tävla inom skidåkning, ishockey, skidskytte och många andra sporter. Här kan du läsa mer om evenemanget, sporterna och några minnesvärda vinter-OS genom tiderna.

Om vinter-OS

Vinter-OS är ett mycket stort idrottsarrangemang för vintersporter. Vilka sporter som är med i tävlingen varierar, men kravet för att sporten ska kunna bli en vinterolympisk gren är att den utförs på snö eller is. Alla länder har rätt att delta i vinter-OS, men de tävlande måste kvalificera sig. Av naturliga skäl är det framför allt nationer med tillgång till snö och is, exempelvis Sverige, Kanada och Ryssland, som finns representerade i vinter-OS. Evenemanget arrangeras vart fjärde år och det är två år mellan sommar-OS och vinter-OS. Värdnationen varierar, men det sker vanligtvis i ett land med kallare klimat där vintersporter kan utövas. Det är den Internationella olympiska kommittén, oftast förkortat IOK, som ansvarar för att utse värdnationen. IOK ansvarar även för att övervaka arbetet och organisationen kring vinter-OS.

Historia

De olympiska spelen har arrangerats sedan antiken, men då var det endast vissa sommarsporter. Vinter-OS är dock ett relativt nytt arrangemang och hör till den moderna varianten av OS. Den historiska varianten utfördes i antikens Grekland. På grund av det varma klimatet i Grekland var vintersporter inte med på tävlingsprogrammet. Istället utövades sporter som löpning och brottning.

Den första moderna varianten av olympiska spelen arrangerades år 1896. Vid detta tillfälle var skridskoåkning en påtänkt gren, men det skulle dröja till sommar-OS i London 1908 innan skridskoåkning var en officiell olympisk gren. Vid denna tidpunkt var inte vinter-OS och sommar-OS två separata evenemang. Istället utfördes några få utvalda vintersporter under sommarspelen. Inför de olympiska spelen i Stockholm 1912 diskuterades det om det skulle arrangeras en vecka med vintersporter i samband med spelen, men förslaget blev nedröstat. Därefter följde första världskriget och det dröjde ända till 1924 innan de olympiska spelen arrangerades regelbundet vart fjärde år.

1924 arrangerades ”Internationella vintersportveckan” i samband med sommarspelen i Paris. Vinterveckan arrangerades i Chamonix och visade sig vara mycket populär vilket gjorde att IOK beslutade att skapa ett separat vinterspel. Beslutet fattades 1925 och vinterspelen i Chamonix ansågs vara det första vinter-OS som arrangerats. Mellan 1924-1992 arrangerades vinter-OS och sommar-OS samma år. År 1986 bestämde IOK att vinterspelen skulle arrangeras två år efter sommarspelen. Sedan år 1994 har vinter-OS arrangerats enligt denna nya modell separat från sommarspelen med en egen fyraårscykel.

Sporter i vinter-OS

Under vinter-OS tävlar deltagarna i vintersporter. Detta innebär per definition idrotter som utförs på snö eller is. Dessutom måste sporten utföras i minst tre olika världsdelar för att den ska ha chans att kvalificera sig som en olympisk sport. De olika sporterna har varierat genom åren. Exempel på nuvarande olympiska vintersporter är alpin skidåkning, längdskidåkning, skidskytte, ishockey, konståkning och curling. Konståkning var den första olympiska vintersporten någonsin och var en del av programmet under OS i London 1908. Det tillkommer ständigt nya grenar eftersom idrotterna utvecklas. Vid OS is Pyeongchang 2018 infördes mix-dubbel i curling, big air på snowboard, masstart i hastighetsåkning på skridskor samt lagtävling i alpin skidåkning. Vid OS i Sotji 2014 tillkom åtta nya OS-grenar, bland annat backhoppning för damer, lagtävling i konståkning, halfpipe på skidor och mixstafett i skidskytte.

Minnesvärda vinter-OS

Alla olympiska spel är unika och minnesvärda, men vissa utmärker sig lite extra. Här är några vinter-OS som är värda att minnas:

Chamonix 1924

OS i Chamonix 1924 är det första officiella vinterspelet. Frankrike stod värd för sommarspelen i Paris 1924 och samma år arrangerades den ”Internationella vintersportveckan” i Chamonix i franska alperna. Över 200 deltagare från 16 nationer tävlade och evenemanget blev en stor succé. Retroaktivt beslutades det om att detta var det första olympiska vinterspelet.

Lillehammer 1994

OS i Lillehammer 1994 var unikt eftersom det var första gången som vinterspelen inte arrangerades samma år som sommar-OS. Dessutom hade tävlingsprogrammet utökats och det svenska ishockeylaget vann sitt första OS-guld.

Turin 2006

OS i Turin 2006 var särskilt minnesvärt för svensk vintersport eftersom Sverige lyckades ta hem många medaljer. 7 guld, 2 silver och 5 brons blev det för de svenska idrottarna. Sverige tog bland annat medaljer i ishockey, curling, skidskytte, sprintskidåkning och alpint. Anja Pärsson och Anna-Carin Olofsson var några av de svenska idrottare som utmärkte sig.