Tennis i det olympiska spelen

Tennistävlingen vid de olympiska spelen har en lång och berömd historia. Den första tennistävlingen hölls vid de första olympiska spelen i Aten 1896. Sedan dess har tennis funnits med på programmet vid varje upplaga av de olympiska sommarspelen, med undantag för spelen 1928 i Amsterdam. Här hittar du tennisracketar för senior – https://tennisshopen.se/tennisracketar/seniorracketar-visa-alla/

Tennis var till en början endast öppet för amatörspelare, men det beslutades senare att även professionella spelare skulle inkluderas. Detta gjorde det möjligt för några av de största namnen inom tennis att tävla vid de olympiska spelen, däribland Roger Federer, Rafael Nadal och Serena Williams.

Formatet för tennistävlingen har ändrats flera gånger under åren. För närvarande finns det singel- och dubbeltävlingar för både män och kvinnor, samt en mixad dubbeltävling. Det finns också ett lagspel som infördes 2012.

Tennistävlingen vid de olympiska spelen är ett av de mest populära evenemangen, och fansen strömmar till för att se sina favoritspelare i aktion. Det är också ett av de mest prestigefyllda evenemangen, där många spelare strävar efter att lägga till en olympisk guldmedalj till sin meritlista.

Hur spelar man tennis?

Tennis är en sport som kan spelas individuellt mot en enda motståndare eller mellan två lag med två spelare vardera. Varje spelare använder en spänd racket för att slå en ihålig gummiboll täckt med filt över eller runt ett nät och in på motståndarens plan. Syftet med spelet är att spela bollen på ett sådant sätt att motståndaren inte kan returnera den inom de föreskrivna måtten på banan.

En tennismatch består av en serie spel där varje spel består av poäng. En spelare vinner en poäng genom att lyckas slå bollen över nätet och in på motståndarens plan, eller genom att motståndaren gör ett misstag, t.ex. slår bollen utanför banan. Den första spelaren som vinner fyra poäng vinner spelet. Om ställningen är fyra-all måste en spelare vinna med två klara poäng för att vinna spelet.

En match består av ett visst antal partier, vanligtvis tre eller fem set. En spelare vinner ett set genom att vinna tillräckligt många partier för att ta en ledning på två klara partier över motståndaren. Vid oavgjort resultat, dvs. när båda spelarna har vunnit lika många partier, spelas ett ”tie-break”-spel för att avgöra vem som vinner setet. Matchens vinnare är den första spelaren som vinner tillräckligt många set för att ta en ledning på två set över motståndaren.

Similar Posts