Kvällsrapporten 23 februari

Femton medaljer blev den svenska truppens historiska facit från de 22:a vinterolympiska spelen genom tiderna. Trots medaljhopp som hamnade både just utanför och långt bort från pallen, levererade andra hopp skyhögt bättre än vad vi vågat hoppas på och Sotji-OS skrivs in med grälla färger i de svenska historieböckerna.

Minns du alla medaljörer?

Guld i båda längdstafetterna (Nelson, Richardsson, Olsson och Hellner respektive Ingemarsdotter, Wikén, Haag och Kalla).

Silver till Johan Olsson på 15 km, Teodor Peterson i sprint, Marcus Hellner och Charlotte Kalla i skiathlonloppen, Lag Sigfridsson i curling och Tre Kronor i ishockey.

Brons till Jönsson/Peterson och Ingemarsdotter/Wikén i lagsprinterna, Daniel Richardsson i 15 km, Emil Jönsson i sprint, Lag Edin i curling och Anna Holmlund i freestylens skicross.

En sanslös prestation av den svenska truppen och vi är extra stolta över att OS-bloggarna Jonas Gustavsson och Maria Prytz lämnar Ryssland med varsin silvermedalj runt halsen. Stort grattis!

En längre sammanfattning av spelen återkommer vi till. Nu knyter vi ihop söndagssäcken och konstaterar att guldsmaken uteblev. De tre svenskarna i femmilen körde alla in på finfina topp-tio-placeringar, men i topp blev det en rysk trippel. Vad tycker förresten ni bloggläsare i frågan masstart eller intervallstart? Gillar ni det moderna upplägget med taktik och ”följa John” eller forna tiders mellantids- och ”ta rygg”-fester bäst? Jag erkänner att jag saknar de sistnämnda något oerhört.

Tre Kronor räckte inte till mot Kanada, men efterspelet handlade mindre om 0-3-förlusten och mer om turerna kring varför Nicklas Bäckström inte tilläts komma till spel, om vad som gjordes och sades av vem. Alla var besvikna och arga på alla och efterspelet lär pågå länge.

Analysen av själva matchen lyder överallt om att rätt lag vann, att det bara är att ”lyfta på hatten” för Kanadas guldmedaljörer för att citera Expressens Magnus Nyström. Aftonbladets Mats Wennerholm pratar om klasskillnad, ”även om de svenskar som var kvar slet heroiskt”.

OS är slut, men vi på OS-bloggen fortsätter att leverera texter om spelen och av de aktiva ett tag till. Tack för att du följt oss under spelen i Sotji och kom ihåg att snart kika in igen.

Similar Posts