Sommar-OS välkomnar populära sporter

De olympiska spelen är i ständig förändring. Ledningen vill att så många som möjligt kollar. För att detta ska vara möjligt behöver man en bredd sett till utövare och sporter. Golf finns sedan 2016 med på programmet. Denna sport inbringar vanligtvis mycket pengar till spelarna. Under de olympiska spelen tävlar man bara för äran och sitt eget namn. Eller finns det fler anledningar?

Man skulle kunna säga att en guldmedalj är värd flera miljoner kronor. Kanske inte från tävlingens organisation eller landet man representerar. Medaljen är däremot värd väldigt mycket från sponsorer. Hur man än vänder och vrider på det så finns det en enorm markandsföringskraft i de olympiska spelen.

Det finns egentligen inga nackdelar. Spelen håller endast på under en månad var fjärde år. Samtidigt har kritiska röster höjts i golfvärlden. Dessa röster kommer dock sällan från fansen. Det är istället de andra kommersiella tävlingsorganisationerna som har varit oroliga för sporten. Tävlingsorganisationerna vill nämligen ha monopol på spelarnas tävlingar. Det är där som pengarna finns.

Som oinvigd lekman kan man tycka att detta låter konstigt. De flesta sporterna skulle vara villiga att betala för att just deras sport ska vara med på OS-schemat. Anledningen till detta är enkel. Vi har redan pratat om de indirekta ekonomiska vinsterna. Det är också enklare att rekrytera idrottare till sporten om den har blivit inkluderad i OS-gemenskapen.

Golf har uppenbarligen inte detta problem. Många av dess utövare behöver fundera över om de ska ha råd med greenfeemedlemskap. De behöver inte heller extra motivation för att börja med sporten. De vet att det finns gott om berömmelse att få för den som lyckas. Och då har vi inte ens pratat om de stora prispotterna.

Lägg därtill alla de människor som spelar på de stora tävlingarna, bland annat genom plattformar som Happy Golfer.     

Tokiga fans

De olympiska spelen attraherar alltid många spelare. Många av dessa spelare är redo att satsa mycket pengar på utövarna. En anledning till detta är att de tror mycket på de nationella utövarna. En annan anledning är att det är många olika matcher och tävlingar som pågår samtidigt. Man kan spela på någon form av aktivitet under dygnets alla timmar.

Bara under ett dygn går över 50 tävlingar och matcher av stapeln. Man kan med andra ord välja och vraka mellan de olika spelmöjligheterna. Detta är en av alla anledningar till att OS omsätter mycket pengar. Det finns enorma pengar i både spel och TV-licenser. Just rättigheterna till OS är en annan omdebatterad detalj.

Ett TV-bolag måste ha mycket pengar för att de ska kunna sända spelen. Det är nästan det dyraste sportevenemanget som finns. Lägg därtill att man måste investera mycket pengar i sändningarna. Det räcker inte med att sätta in de ordinarie kommentatorerna. Man måste anställa nischade kommentatorer för varje sport. Hur ofta sänder man sporter som simhopp och rytmisk gymnastik under den normala sändningstiden?

Detta ger en god inblick i hur mycket man måste ordna för att ens kunna bedriva sändningar, utöver den initiala licenskostnaden.

Vem ska betala för de nya sporterna?

Personerna som utövar sporten kommer inte ha några problem med att hitta finansiärer. De har som sagt både sponsorer och deras nationer som är villiga att gå in med pengar. Många länder har nämligen idrottskommissioner som är redo att satsa på idrottare som har goda medaljchanser.

I rika länder går det också att kombinera en idrottskarriär med ett vanligt jobb. Man kan exempelvis jobba deltid för att få in pengar till hyra och mat. Därutöver har man en modest livsstil som endast inkluderar träning och sömn.

I fattigare länder kan det vara svårare att få finansiering. Ibland finns det inte ens tillräckligt med pengar för att åka till OS.

När det gäller mediabolagen finns det alltid pengar. De budar ofta mot varandra på grund av att endast ett mediebolag i varje land får ensamrättigheter. De måste vara villiga att satsa för att de ska kunna vinna upphandlingar och bedriva sändningar. Vi har redan pratat om problemen, som bland annat inkluderar att anställa expertkommentatorer inom varje disciplin.

Detta är kanske inte att betrakta som ett problem. Många människor med expertkunskaper drömmer nämligen om att få kommentera OS, och deras löneanspråk brukar vara modesta.

Similar Posts