Olympiska spelen 2021

Tanken var att de olympiska sommarspelen skulle hållas i Tokyo mellan 24 juli och 9 augusti 2020. I mars beslutade Olympiska kommittén (IOK), i samråd med arrangörsorganisationen, att spelen ska flyttas fram till 2021 på grund av den pågående coronapandemin.

Aldrig tidigare har man tvingats flytta fram ett OS, och enligt uppgifter som hämtats från SVT Sport SVT Sport har IOKS:s ordförande Thomas Bach sagt att evenemanget kommer att ställas in helt och hållet om det inte kan genomföras 2021.

Det råder delade meningar

I samband med 20-årsjubiléet av Sydney-OS 2000 höll IOK:s vice ordförande, John Coates, ett tal i vilket han klargjorde att det handlar om organisationen av evenemanget som är avgörande. Enligt Coates är OS 2021 inte alls i farozonen för att ställas in, det är snarare ceremonier, publikantal och annat praktiskt som måste justeras. Han nämnde även eventuell karantän i samband med ankomsten till Japan.

Flera tveksamma röster har dock höjts, däribland från flerfaldiga OS-medaljörer och simmaren Ian Thorpe från Australien. Han menar att det inte alls är så enkelt och att det beror på tillgängligheten av vaccin huruvida OS i Tokyo kan genomföras eller inte.

Även experten på virussjukdomar, Kentaro Iwata, är tveksam till att OS i Tokyo bör genomföras överhuvudtaget. Enligt nyhetsbyrån TT har Iwata sagt att coronaviruset drabbar än hårdare i år än förra året, och att det då vore mest logiskt att ställa in även i år, det vill säga 2021.

En historisk flytt av världens största tävling

På grund av den rådande pandemin har mängder med idrottsarrangemang blivit tvungna att ställas in alternativt flyttas fram, ilket alltså även gäller sommar-OS 2020. Det historiska beslutet att flytta på OS till 2021 fattades gemensamt av IOK:s president, Thomas Bach, och Japans premiärminister, Shinzo Abe. Vid det laget hade både Australien och Kanada dragit sig ur och man förväntade sig att flera nationer skulle följa samma exempel.

Senast sommaren 2021 tror man att de olympiska sommarspelen ska kunna gå av stapeln. Det senaste datumet som har nämnts som möjligt startdatum är 23 juli 2021, med reservationer för ytterligare framflytting. Möjligt startdatum för Paralympics är i nuläget satt till 24 augusti (också det med viss reservation av samma anledning).

Att ett så gigantisk evenemang som OS flyttas fram får naturligtvis konsekvenser, både för utövare och för andra evenemangsarrangörer. En del tävlande kommer helt enkelt inte att komma till start, medan andra åker dit med risk för att bli smittade. Arrangörer världen över har blivit tvungna att flytta på sina egna evenemang.

Däribland friidrotts-VM som var planerat till sommaren 2021 och Oregon, USA. Efter beskedet om framflyttingen av OS 2020 meddelade internationella friidrottsförbundet att friidrotts-VM istället ska genomföras under 2022. Dock finns det i nuläget inget exakt start- eller slutdatum.

Skulle OS i Tokyo 2020 ställas in, blir det fjärde gången det händer i Olympiska Spelens historia. Det betyder att OS tidigare har ställts in, och det helt och hållet. Då var orsaken krig och åren var 1916, 1940 och 1944.

Andra incidenter som har påverkat spelen är byte av arrangör, vilket skedde första gången under sommar-OS 1940 då man flyttade från Tokyo till Helsingfors. Andra gången det skedde var under vinter-OS 1976 då man flyttade från Denver till Innsbruck. Även ryttartävlingarna 01956 flyttades från Melbourne till Stockholm.

Vägen till arrangörskap

Officiellt sett är nästkommande sommarolympiad den 29:e i ordningen. Vägen till att ro detta enorma idrottsevenemang i hamn går via ett antal nomineringar. Då Rom drog tillbaka sin ansökan med hänvisning till bristfällig ekonomi, och då IOK valde att stryka Baku och Doha från listan, stod Tokyo, Madrid och Istanbul ensamma kvar i sin kandidatur.

Att Tokyo stod som segrare i den kampen blev klart när IOK förkunnade valet av arrangör vid kongressen i Buenos Aires, i september 2013. I nuläget är tanken att totalt 41 arenor och anläggningar kommer att användas under de Olympiska Spelen 2021. Några nya, några redan befintliga och i bruk.

Även om nästa OS kommer att genomföras under 2021 kommer det fortfarande kallas sommar-OS i Tokyo 2020. Detta enligt guvernör Yuriko Koike (Tokyo) och enligt uppgifter som kommer från nyhetsbyrån Reuters.

Nya sporter, grenar och arenor

I sommar-OS 2021 kommer det att tävlas i totalt 33 sporter och 339 grenar. Några av de nya sporterna som har tillkommit, efter det att organisationskommittén föreslagit dem för IOK, är karate, baseboll, softboll, surfing, skateboard och sportklättring.

När det gäller arenorna var ursprungsplanen att bygga tio nya, permanenta arenor, men på grund av höga byggkostnaderna har man istället valt att fytta vissa tävlingar (bl.a. basket och ridsport) till redan existerande arenor.

Majoriteten av de arenor som kommer att nyttjas under sommar-OS 2021 ligger i områdena ”Heritage Zone” och ”Tokyo Bay Zone”. Det förstnämnda området omfattar de mest centrala delarna av Tokyo, där flera arenor användes redan under sommarspelen 1964. Under OS-2021 kommer man bland annat att tävla i friidrott, fotboll, handboll, judo och karate I denna zon. Här kommer även invignings- och avslutningsceremonierna att hållas.

Det andra området, ”Tokyo Bay Zone”, omfattar främst två konstgjorda öar som kallas ”Ariake” och ”Odaiba”. Vid OS-byn korsar de båda zonerna varandra i syfte att forma en oändlighetssymbol. I denna zon kommer man bland annat att tävla i volleyboll, BMX, skateboard, tennis och simning.

Sändningar och rättigheter

I skrivande stund är det sex TV-stationer som har säkrat sina rättigheter för att sända Olympiska Sommarspelen 2021:

Discovery Networks Sweden, Sverige

France Télévisions, Frankrike

Japan Consortium, Japan

NBC Universal, USA

SBS, Nordkorea

SBS, Sydkorea

Sammanfattning

Det som nu återstår att se är om Japan ska förlora ytterligare ett Olympiskt spel, precis som man gjorde 1940, då såväl sommar-OS som vinter-OS ställdes in på grund av krig. Ännu en nedläggning av ett OS skulle innebära ett hårt slag mot både Japan och mot den Olympiska kommittén, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv.

Tiden går och Japan har ännu inte godkänt någon form av Coronavaccin. Enligt den franska nyhetssajten AFP har Japans premiärminister, Yoshihide Suga, sagt att de första sändningarna borde vara landet tillhanda senast i slutet av februari. Troligtvis kommer dock allmänheten i Japan att vaccineras först i maj, vilket endast är två månader innan OS 2020 ska starta enligt de nya direktiven.

Similar Posts